Özünde tüm internet sitelerinin amacı aynıdır; hepsi daha çok ziyaretçiye kucak açmak ister. Daha çok ziyaretçiye ulaştığınızda hizmet ve ürünlerinizi daha fazla kişiye sunabilir ya da reklam gelirlerinizi arttırabilirsiniz. Bu hedefinizi gerçeğe dönüştürmek için ise Google SEO, en şefkatli kucak olarak trafiğinizin büyük bölümünü oluşturacaktır.

Dünyada ve ülkemizdeki internet kullanıcılarının tamamı asla tek bir arama motorundan faydalanmaz. Herkesin farklı alışkanlıkları vardır ve bu alışkanlıklar internet ortamında devam eder. Dünya genelinde dalgalı bir grafik iklimi söz konusu olsa da ülkemizdeki internet sitelerinin organik trafiğinin (arama motorlarından elde edilen trafiğin) yüzde 94’ünü Google sağlıyor. SEO; Search Engine Optimization veya Arama Motoru Optimizasyonu geneli kapsayan bir terim olmasına rağmen, birincil hedef Google SEO ile sitemizin Google üzerinde başarılı sıralamalar yakalamasıdır. Peki, tam olarak Google SEO nedir?

Google SEO İçerikleri Nedir Neleri Kapsar?

Google SEO: Sitemize daha çok kullanıcının erişebilmesi için teknik olarak yapılan bazı iyileştirmelerle kullanıcılar için en faydalı hale getirmek ve Google’ın önerilerine doğrultusuda hareket etmektir. Kısacası, SEO başlığı altında Web’de gördüğünüz içeriklerin yüzde 94’üyle kastedilen şey aslında Google SEO’dur.

.

Google da Hedef Kitle Seçimi ve Google için Değerler?

Google’ı hedef alan çalışmalar yapmamızın farklı nedenleri var. Google ülkemiz ve dünya çapında en popüler arama motorudur. Ayrıca Google, SEO çalışmalarınızda başarılı olmamız halinde, sitenizin ziyaretçi kitlesinin yüzde 94’ünü oluşturabilecek kadar güçlüdür. Uzun vadeli getirisini düşündüğümüzde hiçbir reklam yatırımının getirisi SEO kadar yüksek değildir..

Google Arama Motoru Optimizasyonu

Başta Türkiye de ve Dünyada olmak üzere Google Arama Motoru,Pazar Payının % 90 nı oranında bir Sektöre Sahip olduğu için Google Arama Motoru Optimizasyonu Denmektedir.

Google SEO ( Arama Motoru Optimizasyonu ) Araçları

Google Web Master Tools,Google Page Speed, Yapısal Veri Test Aracı Gibi bir Çok Alanda Google SEO Araçlarını Bulabilirsiniz.

Google SEO ne işe yarar?

“Bir cesedi kimsenin bulamayacağı bir yere saklamak isterseniz, Google’ın 2. sayfasına gömün. Merak etmeyin, onu orada kimse bulamaz.” — Anonim

Anonim bir SEO Danışmanı tarafından söylenen bu fiyakalı söz; işletmeniz, markanız veya blogunuz için oldukça değerlidir. Basit bir ironi gibi görünse de bu özlü sözün büyük doğruluk payını inkar edemeyiz. Teknik olarak bir cinayet işlerseniz, cesedi ikinci sayfaya nasıl gömmeyi başaracağınızı bilmiyoruz ama olur da başarırsanız, kimsenin göremeyeceğinden emin olabilirsiniz.

  • Bir Google araması yapan kullanıcıların yüzde 32.5’i ilk sonuca tıklamayı tercih eder. İkinci sıradaki sitenin tıklanma oranı yüzde 17.6’dır. Sayfanın 7. sırasındaki bir sonucun tıklanma şansı ise sadece yüzde 3.5’dir. İkinci sayfayı siz düşünün…

Bu önemli veriler ışığında Google SEO’nun bir internet sitesi için neden kaçınılmaz olduğunu kolayca çözebiliriz. Sitemiz arama sonuçlarında ne kadar aşığıda olursa yakalayacağı trafik de o denli düşecektir. Aynı şekilde sitemiz ne kadar yüksekte olursa şefkatle kucaklayacağımız kullanıcıların sayısı aynı oranda artacaktır.

Google SEO ne işe yarar sorusuna daha net cevaplar arıyorsanız, elde edeceğiniz bazı diğer avantajları da şöyle sıralayabiliriz:

  • Organic SEO: Sitenize tamamen organik ziyaretçiler kazandırırsınız
  • Arama Motorları: Arama motorlarından sitenize ulaşan ziyaretçiler, reklamlarla sitenize gelen ziyaretçilerden daha yüksek etkileşim gösterirler. SEO sektörünün 65 milyar dolar büyüklüğünde dev bir sektör olmasının nedeni budur.
  • SEO Fiyatları: CPC ve diğer reklam modellerinin aksine SEO bedavadır. Başarılı sıralamalar elde ettiğinizde vergiye bağlanmış gibi her seferinde ayrı ödemeler yapmak zorunda kalmazsınız
  • Anahtar Kelimeler: Belli başlı anahtar kelimelerde ortaya çıkmanız potansiyel müşterilerin dikkatini çeker ve markanıza güvenoyu kazandırır.
  • Müşteri Kitlesi: Potansiyel müşterilerinizin satın alma kararını etkiler ve marka bilinirliğinizi arttırır.
  • Markaşma: Markanız için yapabileceğiniz yatırım geri dönüşüm oranı (ROI) en yüksek ve kârlı yatırımlardan biridir.

Google SEO Nasıl Yapılır?

Google SEO çalışmaları kapsamlı iç ve dış optimizasyonlarla yapılır. Çalışmalara önce sitenizin içinde başlanır. Teknik olarak sitenizin arama motorlarının yönergelerine uygunluğu denetlenir ve her şeyin arama motorlarının tarifine uygun olması sağlanır. Google’ın bir internet sitesinden istedikleri bellidir. Bunu anlamak için Webmaster Rehberleri’ne göz gezdirmek yeterlidir ancak tüm yönergeleri uygulamak için anladığınızı uygulamak gerekir. Bu aşamada teknik bilgi gereklidir. Sitenizi Google SEO’ya tamamen uygun hale getirmek istiyorsanız, kaputun altına girip ellerinizi kirletmeniz gerekir.

Önce sitenin iç yapısında içeriklerden başlayarak mantıklı bir kategori sisteminin oluşturulması gerekiyor. Ardından açılış sayfaları ve içeriklerin SEO yönergeler doğrultusundan optimize edilmesi lazım. Bunlar halledildikten sonra sitenizin tam teknik bölümü elden geçirilmelidir. Google, internet standartlarına uygunluğuyla öne çıkan ve kodlama hatalarından uzak internet sitelerini sever. Sitenizin, mobil veya web fark etmeksizin tüm kullanıcılara hitap etmesi için ise hızlı olması gerekir. Aktif bir Cache sistemi kullanılmalı, HTML ve CSS kaynakları, sitenin içindeki görseller optimize edilmelidir. Bunlara ek olarak yapılacak bir takım diğer teknik çalışmalarla sayfa üzerindeki (On-Page SEO) süreci sona eridirilir.

Dünyanın en yakışıklı erkeği veya en güzel kadını olduğunuzu düşünün. Hayatınızın aşkını bulmak için tek başına bu nitelikler yeterli midir?

Elbette değildir! Nasıl ki güzel ve yakışıklı olmak hayatınızın aşkını bulmaya yetmiyorsa, bir sitenin Google’da 1. sıraya yükselmesi için sadece sayfa içi SEO optimizasyonları yeterli olmayacaktır. Güzelliğiniz veya yakışıklılığınızdan diğerlerine bahsedecek bir etken lazım. Böyle durumlarda insanlar iletişimden faydalanıyor. Google ise bu iletişimini linkler yardımıyla sürdürüyor. İnternet dünyasındaki linkler sayesinde bir internet sitesini değerlendirip, onun ne kadar popüler veya güvenilir olduğuna kanaat getiriyor.

İnternet sitesini Google gözünde otoriter hale getirmek için başarılı bir link profilinin oluşturulması gerekir. Link profili oluşturmak ve yüksek değerli backlink’ler yardımıyla sitenin SEO’sunun destekleneceği aşama Site Dışı SEO’dur (Off Page SEO). Site dışı SEO sayesinde, Google sizin diğer insanlar tarafından konuşulmaya değer olduğunuzu fark eder. Google için bir sonraki aşama güzellik veya yakışıklılığınızı keşfetmek için sayfanıza tarama botlarıyla gelmek olacaktır.

Google SEO eğitimi

Google için SEO yapmak istiyorsanız, her sektörde rakiplerinizin olacağını bilmelisiniz. Sitenizi rakiplerinizin arasından sıyırmayı başarmak için SEO konusunda rakiplerinizden bilgili olmanız ve doğru stratejlerle hareket etmeniz gerekir. Başarılı SEO Uzmanları ve SEO Danışmanları, sitenizi kısa vadede en iyi sıralara getirebilirler. Tabii bazen taşın altına elinizi atmak ve kendi işinizi kendiniz görmek isteyebilirsiniz. O halde Google SEO eğitimi alarak, bu işin inceliklerini öğrenip, kendi SEO’nuzu kendiniz yapmayı deneyebilirsiniz.

Google SEO eğitimi, bizzat Google’ın oluşturduğu akademilerde verilmiyor fakat birçok eğitim kurumu sertifikalı olarak SEO eğitimi sunuyor. Başarılı bir eğitim almak için bolca araştırma yapmalı ve gerçekten kendini kanıtlamış eğitim kurumlarından ders almalısınız. Aldığınız SEO eğitimi sonrasında teorik olarak gerekli bilgilere sahip olabilirsiniz fakat başarı için tüm bunlar tek başına yeterli olmayabilir. SEO çalışmaları teknik bilginin yanı sıra deneyim ve yetkinliğe ihtiyaç duymaktadır. Bunları ise ancak SEO çalışmalarına imza atarak anlayabilirsiniz. Birinin size arabanın nasıl çalıştığını ve kullanılacağını anlatması iyi bir şoför olmanızı sağlamaz. İyi bir şoför olmak için direksiyonu kendi elinize almalısınız.

Google SEO Fiyatları

Google SEO fiyatlarını belirleyen birçok faktörden bahsedebiliriz. İlk ve en önemli faktör hedeflenen sektör ya da anahtar kelimelerdir. Bazı anahtar kelimelerde rekabet düşükken bazılarında yüksektir. Sektör ve anahtar kelimeler, Google SEO çalışmasının içeriğini belirleme açısından büyük öneme sahiptir. Rekabetin yüksek olduğu alanlarda başarılı olmak için çok sayıda backlink’in doğal olarak elde edilmesi gerekecektir. Tüm bu linkleri edinmek de maliyetlerin arttıracaktır.

Bunların dışında sayfa içinde uygulanacak olan teknik optimizasyonların neler olduğu gibi kriterler fiyat konusundaki en önemli diğer etkendir. Bazı müşterilerin internet sayfaları iç yapı açısından SEO’ya uygun olabilir. Veya çalışma yükü beklendiği kadar büyük olmayabilir. Böyle durumlarda sadece site dışı SEO çalışmalarıyla istenen sıralamalar elde edilebilir. Fiyat konusunda etkili olan bir diğer faktör ise çalışmayı düşündüğünüz ajans ve ajansın alanındaki başarısıdır.

Başarılı ajanslar, sağlam referanslarla kendini kanıtlamıştır. SEO gibi pratik uygulamalı bir alanda başarının asla garanti olmadığını düşünecek olursak, riske giren ajansın deneyimini göz önüne katarak yüksek bir fiyat çıkarması olasıdır. Bazı ajanslar elde edilen başarılan korunması için de sabit bir fiyat talep edebilirler. Yine de gözünüzü korkutmayın. SEO çalışmaları kapsamlı reklam kampanyalarıyla kıyaslandığında her işletmenin bütçesine uygundur ve tüm bu kriterlerin sonucunda fiyat belirlenir.

Kabataslak bir fikir oluşması açısından; sektördeki birçok ajansın 600 TL ila 10.000 TL arasında SEO hizmeti sunduğunu söyleyebiliriz. Tabii ki rekabet ve bahsettiğimiz diğer kriterlerin fiyat üzerindeki etkisi değişken olacaktır. Çeşitli faktörlere göre fiyat daha düşük olabileceği gibi dudak uçuklatan rakamlara da ulaşabilir.